فیشینگ با ارسال پیامک های جعلی چیست و چگونه در مقابل آن رفتار کنیم؟
مثال آشنای آن زمانی است که پیامی ارسال میشود و متن آن درخواست میکند که فرد روی لینک خاصی کلیک کند. سپس فرد تشویق میشود که آن پیام را برای چند نفر بفرستد تا برنده جوایز ویژهای مانند گوشی آیفون شود. در این شرایط مجرمان سایبری به آسانی اطلاعات تعداد بسیار زیادی از افراد را مورد سوء استفاده قرار میدهند.
فاکتور یا تأیید سفارش
در ادامه برخی از فرضیههای رایج برای فیشینگ پیامکی آورده شده است:
کووید-۱۹
بسیاری مواقع انتهای پیامکها اعلام میکنند که در صورت رضایت به شماره زیر پیامک بدهید. در این حالت نباید پاسخ بدهید. بهترین راهکار بلاک (Block) و یا ریپورت کردن (Report) شماره ارسالکننده پیامک است.
تصمیم دقیقی بگیرید
این فیشینگ در اصفهان گزارش داده شد و پلیس فتا با پیگیری توانست مجرم را ردیابی و دستگیر کند. در حالی که تعداد فیشینگها بسیار زیاد است و باید توصیه های پلیس فتا را مورد توجه قرار داد.
چه عواملی در توسعه فیشینگ مؤثر است؟
کلاهبرداری های مختلفی با مضمون ارائه خدمات مرتبط با کرونا صورت میگیرد. محتوای آنها با توجه به سازمانهای فعال در حوزه اطلاعرسانی، مراقبتهای بهداشتی و سازمانهای مالی شکل گرفته است. گاهی مردم نیز با توجه به اهمیت اتمام همهگیری کرونا فریب میخورند. در نتیجه سعی میکنند که به کمکهای مالی و توجه به نکات بهداشتی لینک داده شده توجه کنند.
فیشینگ با مضمون جایزه
وقتی مردم با تلفن همراه خود هستند، کمتر احتیاط میکنند. بسیاری تصور میکنند که گوشیهای هوشمندشان از کامپیوترها ایمنتر است. اما امنیت گوشیهای هوشمند محدودیتهایی دارد و همیشه نمیتواند مستقیماً در برابر اتفاقات از شما و اطلاعاتتان محافظت کند.
اعتماد: مجرمان سایبری وقتی به عنوان افراد و سازمانهای قانونی وارد میشوند، شک قربانیان حملات سایبری خود را کاهش میدهند. این در حالی است که پیامکها به عنوان یک کانال ارتباطی شخصیتر، به طور طبیعی قدرت دفاعی فرد را در برابر تهدیدات کاهش میدهند.
زمینه: وجود موقعیتی که میتواند با اهداف سازمانهای معتبر مرتبط باشد، به مجرم اجازه میدهد تا یک پوشش مؤثر بسازد. شخصی بودن پیام به مجرم کمک میکند تا هرگونه سوء ظن مبنی بر اسپم بودن را برطرف کند.
احساسات: مجرمان سایبری با افزایش احساسات افراد میتوانند بر تفکر انتقادی قربانیان حملات سایبری خود غلبه کرده و آنها را به اقدام سریع ترغیب کنند.
جوایز و هدایا نشاندهنده وعده خدمات یا محصولات رایگان هستند. اغلب این هدایا از جانب یک خردهفروشان معتبر یا شرکتهای شناخته شده ارسال میشوند. این موارد میتوانند جوایز مسابقات، جوایز خرید یا هر تعداد پیشنهاد رایگان دیگر باشند. هنگامی که یک مجرم با پیشنهاد ایده «رایگان» هیجان فرد را بالا میبرد، شرایط را فراهم میکند تا سریعتر فرآیند فیشینگ انجام شود. جالب است بدانید که این جرائم عموماً با پیشنهادات زمانی محدود یا انتخاب انحصاری برای کارت هدیه رایگان همراه هستند.
اگر فیشینگ موفقیتآمیز باشد، اطلاعات موجود در تلفن همراه دزدیده میشوند. اگر اطلاعات بانکی و حسابهای ارز دیجیتال هم در میان آنها باشند، مجرمان سایبری به راحتی تمام حسابهای بانکی و دیجیتالی را خالی میکنند. بنابراین از ذخیرهسازی اطلاعات مالی و غیرمالی خود در تلفن همراه خودداری کنید.
از گزینه احراز هویت چندمرحلهای استفاده کنید
اگر در مقابل فیشینگ با ارسال پیامک قرار گرفتید، میتوانید با شرکت مربوطه تماس بگیرید. اگر از صحت پیامک مطمئن شدید، به درخواستهای آن اقدام کنید.
در مقابل فیشینگ با ارسال پیامک هیچ لینکی را باز نکنید
کلاهبرداران گاهی ارسال پیامک را برای دستیابی به اطلاعات افراد و خالی کردن حسابهای بانکی انتخاب میکنند. در این حالت پیامک ارسال شده آنقدر جذاب است که فرد مشتاق میشود که روی لینک جعلی کلیک کند. پس از آن فرد وارد صفحهای به ظاهر ایمن و مطمئن میشود که در واقعی جعلی است. سپس اطلاعات هویتی و برخی از اطلاعات مربوط به حساب بانکی از او خواسته میشود. با ثبت اطلاعات، کلاهبرداران تمام اطلاعات شخصی را میدزدند.
کلاهبرداران گاهی ارسال پیامک را برای دستیابی به اطلاعات افراد و خالی کردن حسابهای بانکی انتخاب میکنند. در این حالت پیامک ارسال شده آنقدر جذاب است که فرد مشتاق میشود که روی لینک جعلی کلیک کند. پس از آن فرد وارد صفحهای به ظاهر ایمن و مطمئن میشود که در واقعی جعلی است. ممکن است که فرد را به دانلود و استفاده از یک اپلیکیشن دعوت میکنند سپس اطلاعات هویتی و برخی از اطلاعات مربوط به حساب بانکی از او خواسته میشود. به این شکل کلاهبرداری انجام میشود.
آسیبهای فیشینگ برای صاحبان تلفن همراه چیست؟
شاید این سؤالها مطرح شوند که آیا فقط با اطلاعات شخصی میتوانند حساب بانکی را خالی کنند؟ یا آسیبهای دیگری به صاحبان تلفن همراه وارد میشود؟ در پاسخ باید بگوییم که مجرمان سایبری در بستر فضای مجازی به اطلاعاتی از جمله دفترچه شماره تماسها و تمام اکانتهای شما در شبکههای اجتماعی دست پیدا میکنند. آنها میتوانند پیامکهای شما در تمام پیام رسانها را بخوانند. حتی میتوانند از جانب شما به شماره تماسهای تلفن همراهتان میفرستند. به این ترتیب افراد بیشتری در جمع قربانیان حملات سایبری فیشینگ با ارسال پیامک قرار میگیرند.